PRESS kutak
Optimizirano za IE, Operu i Safari browser

- Moj Galebe

Moj Galebe

Tekstovi iz knjižice objavljene 2002. godine

DALMATINSKI BREVIJAR

Moj GalebeŠest godina poslije, u novo, dopunjeno izdanje "Antologije" uvrstio je još trideset skladbi koje se nisu našle u prvom izlogu, a ipak i one svjedoče o svim razdobljima tada već tri i pol desetljeća dugog puta koji od početka devedesetih, zahvaljujući inauguraciji "Melodija hrvatskog Jadrana" i dinamici izdavačke kuće "Skalinada", Runjića skladatelja nadopunjuje Runjićem enterpreneurom, estradnim i diskografskim poduzetnikom. ... »»»

Biografija

1942. - 2004. ... »»»

40 godina - 40 pjesama

Moj GalebeNije nevažno kazati da je Zdenko Runjić i pjesnik te da je za veliki dio svojih pjesama napisao stihove, ili na njima gradio melodiju. Među 40 njemu najdražih i najboljih skladbi gotovo je polovica za koje je sam napisao i stihove. ... »»»

Štorija

Prva pjesma koju sam napisao zvala se "Jednom tebe sretoh". Bila je tiskana 10. travnja 1961. u zagrebačkom "Ritmu" koji je izdavao Zvonimir Šebetić. Datuma se sjećam jer sam mislio da se time ispunio moj veliki san. ... »»»

1962: Ćakula o siromajima

Moj GalebeŽivio sam u kući u kojoj je prije Drugog svjetskog rata živio Ivo Tijardović, pa je malo glazbe možda "ostalo u zidovima", a pjesme što su ih klape uvečer pjevale po Getu i Ðardinu doimale su se nedohvatljivima. To su bili prvi porivi da se počnem baviti glazbom, a pravi me udarac protresao kad sam kao dijete čuo probe za "Carminu Buranu" na Peristilu. Bio sam očaran Orffovom glazbom, ali i glazbom uopće. ... »»»

1963-64: Potraži me u predgrađu

Skladatelji popularne glazbe imaju iznimnu privilegiju (ili Božju kaznu) da im skladbe čine djeliće mozaika koji tvori precizni portret u javnosti. Ako je to doista točno tada je Zdenko skicu svojeg budućeg glazbenog portreta sam naznačio još 1963. skladbom "Čovjek od soli" i - pokazalo se proročkim - stihovima "more i sol me prate". ... »»»

1965-66-67: Pismo ćali

Moj GalebeTri skladbe poslao sam pod šifrom; da sam ih sve potpisao svojim imenom i prezimenom vjerojatno ne bi prošle. Od tih pet najdublji trag ostavile su "Pismo ćali" u izvedbi Vice Vukova i njemačkog pjevača Heinea i "Picaferaj" u kojemu sam Oliveru Dragojeviću dao prvu priliku za festivalski nastup. ... »»»

1968-69: Skalaj se Tereza

Za dječje festivale na republičkoj i saveznoj razini često sam pisao i bio nagrađivan. Neke od tih pjesama, kao "Kauboj i konj", postale su hitovi i među odraslima. ... »»»

1970: Oluja

Moja osnovna vokacija nije glazba nego matematika: za nju sam najtalentiraniji. No, matematika je hladna, a glazba ima dušu. ... »»»

1971: Moja jube

Moj GalebeArnold Kempens, inače skladatelj zborske glazbe, čuo je tu pjesmu kod nas, u izvedbi neke klape, i zamolio da mu je ponovno otpjevaju kako bi je zapisao. Pritom je pitao čija je to pjesma. "Narodna", odgovorili su mu. ... »»»

1972-73-74: Sunčane fontane

U svakom slučaju, 1974. smo Oliver i ja već znali da ćemo zajedno raditi. No, kamo će nas to odvesti - nitko nije mogao ni sanjati. ... »»»

1975: Galeb

Moj GalebeIz "bezobrazno" bogate "dalmatinske pjesmarice" Zdenka Runjića mnoge su skladbe odavno već postale emocionalnom "kolektivnom šifrom" za prepoznavanje "južnjaka" no "Galeb" je nedvojbeno njihova neslužbena himna. ... »»»

1976-77: Skalinada

Jadranko Topić igrao je u "Cosmosu" i poslije jednog treninga pod tušem je zapjevao "Skalinaaa-da...". Pelea je zanimalo koja je to pjesma. ... »»»

1978: Oprosti mi pape

Kad je Oliver na festivalu otpjevao prvi dio i izgovorio "Oprosti mi, pape", Prokurative su se srušile. Pop je dobio nagradu za tekst. Prozivaju ga, a kako je bio u kratkim hlačama, nisu ga htjeli pustiti na pozornicu. "Ma koji si ti?" ... »»»

1979-80: Nadalina

Moj GalebeJakša Fiamengo donio mi je četiri kitice za A frazu "Nadaline": kad Nadalina radi ovo, kad Nadalina radi ono... Meni se to svidjelo, ali njegova Nadalina bila je stara i krezuba. ... »»»

1981-82:Karoca

Iste godine pisao sam i glazbu za film "Servantes iz malog mista". Kad smo izašli s prve projekcije, Smoje je, kao i kod "Roka i Cicibele", zaključio: "Jebeš film u kojemu je glazba najbolja!", ... ... »»»

1983-84-85: Karatilo i tapuni

Deset sezona intenzivne suradnje ostavilo je trag i u obliku malog zasićenja, pa smo se dogovorili da ćemo nastaviti s pjesmama "za dušu". ... »»»

1986-87: Adio bella

Moj GalebeS obzirom da su na Splitskom festivalu mnogi bili protiv mene i zavidjeli mi - mogao sam otići u New York, ali ako se pjevač X.Y. u Splitu poskliznuo na kori od banane za to sam ja bio kriv - pokojni Tomislav Ivčić interpretirao je jedan tekst u "Nedjeljnoj Dalmaciji", u kojemu se autor Tonči Bonači prije festivala "očešao" o njegovu pjesmu, kao moju intrigu.
Zašto? Jer je Bonači radio na Radio Splitu kao i ja. ... »»»

1988-89: Žuto lišće ljubavi

Oko "Žutog lišća" s Oliverom se i dan-danas natežem. Pjeva ga jer ga publika traži, iako tu pjesmu ne voli. ... »»»

1990: Sreća je tamo gdje si ti

Jednom mi je skladatelj Aleksandar Ilić u šali rekao: "Tebe i Olivera može se maknuti samo tako da vas se ubije." ... »»»

1991-92: Teško mi je putovati

Iza kulisa Splita '92. Ðanka i Jerko Rošin u prijateljskoj ćakuli sa Vedranom, Ivanom i Zdenkom.Usporedo s festivalom, "Skalinada" je te godine imala niz supertiražnih izdanja (Oliver: "Teško mi je putovati", Zlatko: "Nesretnik sam od rođenja", Thompson: "Moli mala") pa si je mogla dozvoliti da Gibonnija (koji je tada imao ekskluzivni ugovor sa "Skalinadom") i "Noevu arku" prepusti CR-u. ... »»»

1993-94-95: Arja

Nisam se, međutim, predavao i povukao sam naizgled rizičan potez: osnivam vlastiti, prvi privatni festival pod nazivom Melodije hrvatskog Jadrana. Prvo izdanje bilo je "bomba" i ostalo zapamćeno po promociji nove zvijezde na našem estradnom nebu - Gibonnija. ... »»»

1996-97: Duša duše

Oliver na rukama svojih nasljednika: Petra Graše, Daleke obale, Giulianna… nakon oproštaja sa svim festivalima i još jedne nagrade na Melodijama hrvatskog Jadrana '97.U antologiji "Melodija" ostat će pobjeda prošlogodišnjeg debitanta Petra Graše (dakle, još jedno ime koje je afirmirala "Skalinada"), a još više veličanstven oproštaj Olivera Dragojevića od festivalskih pozornica. ... »»»

1998-99: Prozor kraj đardina

Goranova interpretacija uvjerila me da je rođena nova zvijezda i da sam napokon našao pjevača koji će me, nakon raskida s Oliverom, motivirati da se ponovno autorski angažiram. Vrijeme i događaji pokazat će da sam imao pravo. ... »»»

2000-01: Kad zaspu anđeli

Dora 2000 - staklenka koja je nedostajalaPobijedili smo skladbom "Kad zaspu anđeli". Mogu reći: neplanirano, što se nas i naših ambicija tiče kad smo pjesmu slali na natječaj, a naročito neplanirano glede HRT-a - jer nisu prošli neki njihovi favoriti. Zato smo "kažnjeni" tako što u Stockholmu pjesmu nismo smjeli izvesti na engleskom. ... »»»

2002: Samo moru virujen

Godinu po godinu i evo desetog jubilarnog izdanja MHJ! S obzirom na konačni ishod, pogađate, to su ponovno "Melodije hrvatskog Karana". ... »»»

RUNJIĆEVOLIVERSKA ANTOLOGIJA

"U dane isprid fešte, jo da je vidit, bar na kratko, ča skriva ispod vešte."
Virujte mi, oslipija ako lažen, za jednu takvu pravu Nadalinu da bi sve festivale ovega svita!
Ništa jon ne bi učinija (jer ne mogu) samo bi je gleda, sluša i kadikad malo taka! ... »»»

NAPITNICA BORISA DVORNIKA

Evo ja ne mogu zamislit Split i Dalmaciju bez Runjića. Da nima njega, čule bi se samo beštimje, bogavanje. Ne more se zamislit Dalmacija bez njegovi galebi, skalinadi, mirisi mediterana, bez pape, i bez Šolte, Nadaline, Roka, Lastavice ..... ... »»»

ZDENKO RUNJIĆ

ja za nj niman riči grube,
ako išćeš drugu građu,
moja jube, moj golube;
potraži ga u predgrađu! ... »»»

SPLITSKE GLAVE: Z D E N K O R U N J I Ć

Neka ga vidimo sada kad je svima pukao film, kad za glazbu treba imati ekspres-lonac na glavi i ćuka u glavi te kad pjevači moraju, pjevajući, izvoditi čučnjeve, eventualno i harakiri! ... »»»

Portreti i profili - Z D E N K O R U N J I Ć

Njegove pisme znade pivat i dite malo,
Sviman su u srce ušle, sviman je do nji' stalo.
Pa premda nije moga pobić o kativerje,
Barenko se zauvik delibera mižerje. ... »»»
Share |
VREMEPLOV
Iz biografije:

1965-66-67: Pismo ćali

Tri skladbe poslao sam pod šifrom; da sam ih sve potpisao svojim imenom i prezimenom vjerojatno ne bi prošle. Od tih pet najdublji trag ostavile su "Pismo ćali" u izvedbi Vice Vukova i njemačkog pjevača Heinea i "Picaferaj" u kojemu sam Oliveru ... ...
... više »»»